Nutellabullar

En klassisk bulle är hur god som helst precis som den är. MEN den känslan som infinner sig i att i samma tugga få en luftig bulle OCH en krämig, slät nutellakräm… Mmm, det måste provas!

Rullade i socker och kanel för ett härligt crunch.

Cirka 24 stycken. 200 grader (varmluft)

Ingredienser

Bullar:

  • 250 gram (2,5 dl) mjölk
  • 25 gram jäst
  • 70 gram strösocker
  • 75 gram mjukt smör
  • 400 gram vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 1 ägg
  • 100 gram nutella

Pensling innan gräddning:

  • 1 ägg
  • Lite vatten
  • En nypa salt

Dekoration:

  • 50 gram smör
  • 90 gram (1 dl) strösocker
  • 2 msk kanel

Instruktioner

  1. Frys in nutellan i silikonformar om cirka 1 msk i storlek cirka 24 stycken. Om du inte har silikonformar, så spritsa ut cirka 1 msk nutella (cirka 2 cm i diameter) på ett bakplåtspapper och lägg i frysen. 
  2. Bulldeg: Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken till 30 grader och häll över jästen. Rör runt tills jästen löses upp.
  4. Tillsätt smör, socker och ägg.
  5. Tillsätt mjöl lite i taget. När hälften av mjölet är tillsatt, tillsätt salt. Tillsätt resten av mjölet.
  6. Arbeta ihop degen i en köksmaskin. Börja på låg hastighet i några minuter och öka sedan till medelhastighet. Låt degen arbetas ihop i cirka 5-10 minuter.
  7. Prova om degen är klar genom att ta lite deg och forma det till en boll. Dra ut degen försiktigt så att det bildar en liten rektangel. Om degen håller ihop och du nästintill kan se igenom degen, dvs att det skapas ett fönster, så har du en bra glutenutveckling och degen är klar. Om degen går sönder så får du köra degen i några minuter till och sedan göra ett nytt test för att se om du får ett ”glutenfönster”
  8. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i cirka 24 bitar. Bullarna ska vara cirka 35 gram. Rulla degbitarna genom att kupa handen över degbiten på bakbordet och rulla handen mot bakbordet så att degbiten formas till en rund boll inuti den kupade handen. Det är viktigt att det inte är för mycket mjöl på bordet för då får inte bollen något fäste. Bollen ska formas av själva rullandet, och inte pressas ihop till en kompakt boll.
  10. Tryck in den frysta nutellan i botten av bullen och täck över degen så att det blir en slät bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Låt jäsa under bakduk i en timme. Bullarna är klara när de har jäst till dubbel storlek och degen ”studsar” tillbaka när du petar på den. 
  12. Blanda ägg med lite vatten och en nypa salt. Pensla bullarna med äggblandningen.
  13. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader (varmluft) i cirka 9 minuter. Bullarna är klara när de har fått en härligt brun färg runt hela bullen.
  14. Låt bullarna svalna på galler.
  15. Dekoration: Smält smöret. Blanda socker och kanel. Pensla smör på bullen och rulla bullen så att socker- och kanelblandningen täcker hela bullen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s