Daimcheesecake med blåbärskräm

En krämig cheesecake där crunchet från daimen ger en härlig textur och den syrliga blåbärskrämen ger den det lilla extra. Marängen kan man spritsa hur man vill, prova dig fram till vad du tycker passar bäst. Längre ner finns en film på hur jag bakar denna cheesecake.

Botten av digestive, krämig daimcheesecake och en syrlig blåbärskräm. Allt toppat med maräng och frysta blåbär.

Jag har använt en springform på 20 cm.

INGREDIENSER

Botten:

 • 14 st digestivekex (215 gram)
 • 80 gram smör
 • En nypa salt

Daimcheesecake:

 • 300 gram philadelphiaost
 • 200 gram (2 dl) vispgrädde
 • 1 dl florsocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 3 st dubbeldaim

Blåbärskräm:

 • 120 gram frysta blåbär
 • 2 ägg
 • 90 gram strösocker
 • 60 gram rumsvarmt smör

Maräng:

 • 2 äggvitor
 • 1 dl strösocker

Dekoration: 

 • Frysta blåbär

INSTRUKTIONER

 1. Blåbärskräm: Tina blåbären. Mixa blåbären och sila ner i en bunke. Det ska bli cirka 85 gram blåbärsjuice. Blanda ihop ägg, strösocker och blåbärsjuice i en värmetålig skål. Värm över vattenbad under omrörning tills krämen tjocknar. Sila ner i en bunke, smält ner smöret och mixa samman. Häll över i en skål och sätt på plastfolie tätt intill krämen och ställ i kyl i minst 4 timmar, gärna över natten.
 2. Botten: Smält smöret till botten på låg värme.
 3. Mixa digestivekexen till ett fint mjöl. Använd företrädelsevis en matberedare eller mixer. Häll kexmjölet i en bunke och häll smöret över kexen. Blanda ihop till en grynig massa. Tillsätt en nypa salt och blanda ihop.
 4. Sätt bakplåtspapper eller tårtplast runt formens kanter. Häll ner kexmassan i formen och tryck ut kexmassan i formen så att bakplåtspappret/tårtplasten trycks ut mot kanten. Använd en matsked för att trycka ner kexmassan så att den blir hårt packad. Ställ botten i kylen under tiden du gör cheesecaken.
 5. Daimcheesecake: Hacka daimen. Lägg philadelphiaost, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker i en skål och vispa ihop till ett tjockt fluff. Det är klart när det har tjocknat och det blir tydliga streck efter vispen. Vänd ner den hackade daimen så att det blir jämnt fördelat. Häll cheesecaken över digestivebotten och bred med en slev så att det blir jämnt. Lyft formen och banka ner den mot bänken försiktigt så att smeten fördelas jämnt och luftbubblor försvinner.  Ställ formen i kylen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.
 6. Montering: Vispa upp blåbärskrämen så att den blir slät. Häll över blåbärskrämen på cheesecaken så att det blir ett jämnt lager. Lyft formen och banka ner i bordet så att luftbubblor försvinner. Ställ i kylen, gärna några timmar.
 7. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke. Du ska kunna vända bunken upp och ner och marängen ska vara så fast att marängen inte rinner ner. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning.
 8. Värm upp ett vattenbad och vispa marängen över vattenbad på låg hastighet tills sockerkristallerna har smält. Du vet att sockerkristallerna har smält när du tar lite maräng mellan fingrarna och inte känner några sockerkorn.
 9. Ta bort bunken från värmen och vispa marängen på medelhastighet tills undersidan av bunken har svalnat. Använd gärna en köksmaskin då det kan ta några minuter. 
 10. Förbered en spritspåse med valfri tyll. Jag har använt en St Honoré-tyll.
 11. Ta bort kanterna från cheesecake-formen och tårtplasten. Snygga eventuellt till kanterna med en liten spatel. Spritsa marängen på cheesecaken. Bränn av med en brännare. Dekorera med blåbär, och eventuell annan dekoration.
Varning för att den är mättande! (men rasande god!)
Färgen kommer naturligt från blåbären.
Vilken underbar färg!
Video på hur jag bakar denna (minus blåbärskrämen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s