kanelbullar med kladdkaka

Kladdkaka + kanelbulle = sant! Både kanelbulle och kladdkaka är säkert några av de vanligaste och populäraste bakverken vi har, och två av mina egna personliga favoriter. Denna bulle, med kanelbulle och kladdkaka perfekt kombinerade, är en riktig höjdare!

Se gärna mitt inlägg om tips inför kanelbullebaket med bilder på hur jag snurrar mina bullar. Se film nedan hur bullarna fylls med kladdkaka.

Bullen är perfekt att frysa in och tina upp, och ett tips är att värma den lite i mikron så att kladdkakan blir härligt mjuk och varm.

Cirka 25-30 st, 225 grader (varmluft)

ingredienser

Deg:

• 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 150 gram smör (rumstempererat)
  • 90 gram (1 dl) socker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 gram vetemjöl (cirka 12-13 dl)

Fyllning till degen:

• 200 gram smör (rumstempererat)
  • 1 dl socker

Dekoration:

• Florsocker

instruktioner

1. Gör fyllningen till degen genom att blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken på låg temperatur till 30 grader. Ta bort kastrullen från plattan några grader tidigare då mjölken fortsätter att värmas upp i kastrullen. Häll mjölken över jästen och rör om med en slev tills jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt smöret i bitar och rör om med en slev. Tillsätt socker och rör om med en slev. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop till en deg. När hälften av mjölet är tillsatt, tillsätt saltet. Fortsätt tillsätta mjölet och rör ihop till en deg med en slev.
  5. När allt mjöl är tillsatt arbeta ihop degen, företrädelsevis med en bakmaskin eller elvisp med degkrokar. Arbeta degen på låg- till medelhastighet cirka 5-10 minuter.
  6. Degen är klar när den har släppt från kanten, när degen inte fastnar på fingret när du trycker på den och när degen ”studsar tillbaka” när du petar på den. Prova om degen är klar genom att ta lite deg och forma det till en boll. Dra ut degen försiktigt så att det bildar en liten rektangel. Om degen håller ihop och du nästintill kan se igenom degen, dvs att det skapas ett fönster, så har du en bra glutenutveckling och degen är klar. Om degen går sönder så får du köra degen i några minuter till och sedan göra ett nytt test för att se om du får ett ”glutenfönster”.
  7. Baka ut degen genom att kavla ut degen i en rektangel om cirka 60 x 40 cm. Degen ska vara cirka 5 mm tjock. Bred på fyllningen så att den täcker hela degen. Vik ena långsidan mot den andra långsidan så att den bildar en rektangel om cirka 60 x 20 cm. Kavla lätt ihop degen och skär sedan remsor om cirka 2-3 cm. Jag använder en pizzaslicer för att lättare kunna skära remsor. En degskrapa kan också fungera om du inte har en pizzaslicer.
  8. Skär sedan ett snitt i mitten av remsan nästan hela vägen upp, lämna någon centimeter. Lägg sedan de två ”benen” över varandra och låt de korsa varandra tills remsan tar slut. Snurra sedan ihop remsan och lägg skarven underst mot bakplåtspappret.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 1-2 timmar. Bullarna är färdigjästa när den har växt till cirka dubbel storlek och när den ”studsar tillbaka” när du petar på den.
  10. Under tiden bullarna jäser så gör du kladdkake-fyllningen: Smält smöret på låg värme. Vispa socker och ägg pösigt (cirka 30-60 sekunder). Tillsätt smör. Vänd försiktigt ihop till en smet. Blanda och sikta vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner de torra ingredienserna så att smeten går ihop. Lägg smeten i en spritspåse. Använd företrädelsevis en rund stor tyll. Om du inte har detta så kan du klippa ett hål i spritspåsen.
  11. När bullarna är färdigjästa så spritsar du kladdkaka i mitten av bullarna. Tryck eventuellt ner degen så att det bildas en fördjupning så att kladdkake-fyllningen får plats.
  12. Blanda ihop ägg, lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna.
  13. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-10 minuter. Bullarna är klara när de har fått färg över hela bullen och kladdkakan har stelnat på ytan.
  14. Under tiden bullarna gräddas så gör sockerlaget genom att koka upp socker och vatten.
  15. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Pensla runt kladdkakan så att det framför allt är själva bullen som får sockerlaget.
  16. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  17. Låt bullarna svalna helt innan du lägger de i påsar för förvaring, helst ska de förvaras i frys för att hålla sig fräscha. Tack vare sockerlaget så kommer bullarna att vara lika saftiga när de sedan tinas som när de är nybakade.
  18. Strö över florsocker innan servering.
Fyll kanelbullen med kladdkake-fyllning med hjälp av en spritspåse.
Med lite florsocker på blir de riktigt smarriga!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )