Budapestrulle med mango

En riktig kondis-klassiker: budapestrullen! Jag föredrar färsk frukt i min budapestrulle, så denna gång gjorde jag med mango. Det blev en härlig och somrig bakelse.

ingredienser

  • 100 gram hasselnötter
  • 1 msk vaniljsocker
  • 85 gram (1 dl) potatismjöl
  • 4 äggvitor (cirka 140 gram)
  • 180 gram (2 dl) strösocker

Fyllning och dekoration:

  • Cirka 3 dl vispgrädde
  • 1 st mango
  • Lite mörk choklad

Instruktioner

  1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och låt svalna. Mixa eller hacka nötterna grovt. Blanda nötterna med vaniljsocker och potatismjöl.
  2. Vispa äggvitan till hårda toppar. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att marängen rör sig.
  3. Tillsätt strösocker lite i taget och fortsätt vispa tills du har en glansig maräng.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna i marängen och vänd ihop till en jämn smet.
  5. Lägg marängblandningen i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa marängblandningen i en långpanna med bakplåtspapper. Genom att spritsa längder så blir det lättare att rulla ihop den.
  6. Grädda i 175 grader (varmluft) i cirka 18 minuter. Budapestbottnen är klar när den har fått lite färg och du känner att den är fast.
  7. Ta ut bottnen från ugnen och låt svalna en stund. Vänd sedan upp på ett annat bakplåtspapper och ta bort pappret som bottnen har gräddats på. Låt svalna, gärna på galler. Innan montering, skär eventuellt bort kantbitar som är sneda eller hårda så att det blir en jämn botten att rulla ihop.
  8. Vispa grädde och tärna mangon i mindre bitar. Bre på vispgrädden på bottnen och strö på mangobitar. Rulla ihop allting och tänk på att få in kanten ordentligt så att det blir en tydlig rulle. Lägg med skarven neråt och lägg in i kylen i cirka en halvtimme.
  9. Smält lite choklad och ringla över. Spritsa grädde och strö över mango. Andra förslag till dekoration är citronmeliss, krossade hasselnötter och dekorationer i tempererad choklad. Skär bort ytterkanterna så att det blir en jämn kant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s