Eclair med blåbärskräm

Eclairs är vackra bakverk som baseras på rätt anspråkslösa ingredienser som de flesta har hemma, men ack så svåra de kan vara att få till utan att de sjunker ihop. Efter många om och men tycker jag att jag börjar få till dem, och tillsammans med denna ljuvliga (och färgglada!) blåbärskrämen så blir det en riktigt lyxig fika!

Den härliga lila färgen kommer naturligt från blåbären. Så vackert!

12 st. 180 grader (varmluft)

Ingredienser

Blåbärskräm:

 • 100 gram frysta blåbär
 • 1 gelatinblad
 • 2 ägg
 • 90 gram strösocker
 • 60 gram rumsvarmt smör

Eclair:

 • 75 gram vatten
 • 75 gram mjölk
 • 50 gram smör (hackat i bitar)
 • 1 msk strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 75 gram mjöl
 • 1-2 ägg

Dekoration:

 • Vispgrädde
 • Blåbär

Instruktioner

 1. Blåbärskräm: Lägg de frysta blåbären i en kastrull och värm tills de är helt mosade. Mixa blåbären och sila ner i en bunke. Det ska bli cirka 60 gram blåbärsjuice.
 2. Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 10 minuter.
 3. Blanda ihop ägg, strösocker och blåbärsjuice i en värmetålig skål. Värm över vattenbad under omrörning tills krämen tjocknar. Sila ner i en bunke och smält gelatinet i krämen. Smält ner smöret och mixa samman.
 4. Häll över i en skål och sätt på plastfolie tätt intill krämen och ställ i kyl i minst 4 timmar, gärna över natten.
 5. Eclair: Häll vatten, mjölk, smör, strösocker och salt i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner mjöl. Rör till en jämn smet.
 6. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör smeten kraftigt, vilket kallas att rosta smeten. Smeten är klar när det har bildats en hinna i botten smeten blir till en ”boll” i kastrullen. 
 7. Ta av från plattan och häll upp i en bunke och vispa med köksmaskin eller elvisp tills den svalnar något. 
 8. Blanda ihop ägg i ett glas och tillsätt lite ägg i taget till smeten och vispa ihop till en jämn smet. Smeten är klar när du med lätthet kan dra ett streck med fingret i smeten och strecket stannar kvar. Tillsätt lite ägg i taget, mellan 1-2 ägg, tills du känner att smeten är klar. 
 9. Förbered en spritspåse med en eclair-tyll och spritsa ut längder om cirka 10-12 cm på ett bakplåtspapper. Doppa fingret i vatten och dutta till smeten för att jämna till eventuella ojämnheter i ändarna.
 10. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Det är viktigt att inte öppna ugnen under tiden de gräddas. Eclairerna är klara när de har fått en kraftigt gyllenbrun färg.
 11. När eclairerna är klara, stäng av värmen och öppna ugnsluckan. Tryck hål på eclairerna med en potatissticka och låt de stå kvar i ugnen med luckan öppen i 10 minuter. Detta gör jag för att minska risken att de sjunker ihop när jag tar ut de ur ugnen.
 12. Ta ut de ur ugnen och låt svalna på galler.
 13. Montera: Vispa upp blåbärskrämen till en slät och fyllig kräm. Förbered en spritspåse med en rund tyll och fyll krämen däri. Gör två hål under varje eclair, någon centimeter från varje kant. Tryck försiktigt in tyllen och fyll med kräm.
 14. Spritsa blåbärskräm och vispgrädde på eclairerna. Dekorera med blåbär.
Dekorerad med blåbärskräm, vispgrädde och frysta blåbär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s