När jag började baka så förstod jag inte riktigt hajpen kring chocolate chip cookies och när jag försökte baka de så blev de alldeles för stora och bara föll isär. Så då tog jag mig an ”Mission: chocolate chip cookies” för att skapa en cookie som jag tycker den borde vara. Och här är den! En lagom stor och härligt knaprig cookie.

15-20 st, 175 grader (varmluft)
ingredienser
- 100 g smör (rumstempererat)
- 1 dl (90 g) strösocker
- 1 dl (80 g) brun farin strö
- 1 ägg (rumstempererat)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 80 g chokladknappar eller hackad choklad
- Flingsalt till dekoration
instruktioner
- Om du inte använder chokladknappar: Hacka chokladen och ställ åt sidan.
- Blanda och sikta mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt.
- Vispa smör, socker och brun farin strö fluffigt (vispa med elvisp eller i köksmaskin i cirka tre minuter).
- Tillsätt ägg och vispa lite till.
- Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en smet.
- Blanda i chokladen så att chokladen blir jämnt fördelad i smeten.
- Låt smeten vila i kylen i minst 30 minuter.
- Gör bollar på cirka 30 gram och fördela bollarna på plåtar med bakplåtspapper. De behöver utrymme då de flyter ut under gräddning. Cirka 9 st per plåt är lagom.
- Tryck ner bollarna lite lätt med ett finger.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. De är klara när de är lite gyllenbruna längs kanterna och ljusare i mitten, samt att de inte har kvar den glans som de har när de sätts in i ugnen. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn så håll koll på kakorna och anpassa utifrån din egen ugn.
- När du har tagit ut plåten, banka ner plåten lite lätt på ett grytunderlägg några gånger.
- Strö på flingsalt.
- Låt kakorna svalna i några minuter på plåten och lyft sedan över till ett galler för att svalna. Kakorna ska kunna lyftas upp och hålla ihop. Faller de isär så vänta lite till innan du lyfter över till gallret.
- Förvara kakorna i en lufttät burk eller frys in.

