Passionsfruktscheesecake

Jag har en passionsfruktsperiod just nu där jag vill prova massa goda saker med denna underbart goda och syrliga frukt. Här har jag gjort en passionsfruktscheesecake som känns syrlig och fräsch, och där marängen på toppen blir ett perfekt komplement till passionsfrukten. En cheesecake som är lätt att göra, och väldigt lätt att äta!

Digestivekexbotten, passionsfruktscheesecake och spritsad maräng.

Jag har använt en springform på 20 cm.

ingredienser

Botten:

 • 14 st digestivekex (215 gram)
 • 80 gram smör

Passionsfruktscheesecake:

 • 300 gram philadelphiaost
 • 200 gram (2 dl) vispgrädde
 • 1 dl florsocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 50 gram passionsfruktspuré (silad saft från passionsfrukt. Vid färska passionsfrukter: cirka 4-5 stycken. Vid frysta: cirka 100 gram passionfruktskuber)

Maräng:

 • 2 äggvitor
 • 1 dl strösocker

Dekoration:

 • Passionsfruktskärnor
 • Citronmeliss

instruktioner

 1. Botten: Smält smöret till botten på låg värme.
 2. Mixa digestivekexen till ett fint mjöl. Använd företrädelsevis en matberedare eller mixer.
 3. Häll kexmjölet i en bunke och häll smöret över kexen. Blanda ihop till en grynig massa.
 4. Sätt bakplåtspapper eller tårtplast runt formens kanter. Häll ner kexmassan i formen och tryck ut kexmassan i formen så att bakplåtspappret/tårtplasten trycks ut mot kanten. Använd en matsked för att trycka ner kexmassan så att den blir hårt packad. Ställ botten i kylen under tiden du gör cheesecaken.
 5. Passionsfruktscheesecake: Om du använder färska passionsfrukter: dela passionsfrukterna och ta ut köttet. Pressa ut saften och sila ner i en skål. Om du använder frysta passionsfruktskuber: låt tina och sila sedan ner i en skål. Inga kärnor ska följa med i purén. Spara gärna lite kärnor till dekoration.
 6. Lägg philadelphiaost, vispgrädde, florsocker, vaniljsocker och passionsfruktspuré i en skål och vispa ihop till ett tjockt fluff. Det är klart när det har tjocknat och det blir tydliga streck efter vispen. Häll cheesecaken över digestivebotten och bred med en slev så att det blir jämnt. Lyft formen och banka ner den mot bänken försiktigt så att smeten fördelas jämnt och luftbubblor försvinner.  Ställ formen i kylen och låt stelna, gärna över natten.
 7. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke. Du ska kunna vända bunken upp och ner och marängen ska vara så fast att marängen inte rinner ner.
 8. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning.
 9. Värm upp ett vattenbad och vispa marängen över vattenbad på låg hastighet tills sockerkristallerna har smält. Du vet att sockerkristallerna har smält när du tar lite maräng mellan fingrarna och inte känner några sockerkorn.
 10. Ta bort bunken från värmen och vispa marängen på medelhastighet tills undersidan av bunken har svalnat. Använd gärna en köksmaskin då det kan ta några minuter. 
 11. Förbered en spritspåse med valfri tyll. Jag har använt en öppen stjärntyll som jag har spritsat omlott runt hela formen. Spritsa marängen på cheesecaken. Bränn av med en brännare. Dekorera med passionsfruktskärnor och citronmeliss.
Dekorerad med passionsfruktskärnor och citronmeliss.
Friska och syrliga smaker – mums!
Cheesecaken går bra att förbereda i god tid, men marängen är som allra godast när den är nyspritsad.
Marängen är spritsad med en öppen stjärntyll där marängen går omlott längs hela cheesecaken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s