Hallonkrans

Detta är en saftig och välsmakande vetekrans med en fyllning av hallon och egengjord mandelmassa. Den toppas av en färgsprakande och syrlig glasyr och är både supergod och vacker att titta på!

En härlig fyllning av mandelmassa och hallon!

Receptet ger 2 stycken hallonkransar. 220 grader (varmluft) till 190 grader (varmluft)

Ingredienser

Deg:

  • 250 gram kallt vatten
  • 600 gram vetemjöl special
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram rumstempererat smör
  • 1 msk (cirka 10 gram) kardemummakärnor 
  • 30 gram jäst
  • 10 gram salt
  • 1 ägg

Till pensling: 1 ägg, lite vatten, en nypa salt samt pärlsocker och mandelspån

Till sockerlag: 1 dl strösocker, 1 dl vatten

Fyllning:

  • 100 gram sötmandel
  • 100 gram florsocker
  • 2 msk vatten
  • 200 gram rumstempererade hallon (om frysta: ta fram och låt tina till rumstemperatur)
  • 150 gram rumstempererat smör

Glasyr:

  • 1-2 msk hallonpuré (cirka 0,5 dl mosade och silade hallon)
  • 1 dl florsocker
  • några droppar citronsaft

instruktioner

  1. Fyllning: Börja med att göra mandelmassan till fyllningen då denna gärna ska stå i rumstemperatur över natten. Rosta mandlarna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg. Låt svalna. Mixa mandlarna till små bitar i en mixer eller matberedare. Blanda ner florsocker och mixa tillsammans. Mixa ner vatten. Häll över mandelmassan i en bunke eller skål och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur tills den ska användas, gärna över natten.
  2. Deg: Mortla kardemummakärnorna. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och lös upp jästen. Blanda i vetemjöl special lite i taget och tillsätt strösocker, mortlad kardemumma, smör, salt och ägg. Blanda ihop till en deg.
  3. Kör degen med degkrok i en bakmaskin på låg hastighet i cirka 5 minuter. 
  4. Öka hastigheten till medelhastighet och kör ytterligare cirka 5 minuter.
  5. Prova om degen är klar genom att ta lite deg och forma det till en boll. Dra ut degen försiktigt så att det bildar en liten rektangel. Om degen håller ihop och du nästintill kan se igenom degen, dvs att det skapas ett fönster, så har du en bra glutenutveckling och degen är klar. Om degen går sönder så får du köra degen i några minuter till och sedan göra ett nytt test för att se om du får ett ”glutenfönster”.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar. Degen väger cirka 1,1 kg så delarna ska väga cirka 550 gram var. Sedan ska du forma delarna till två bollar genom att de ska rundrivas. Detta gör du genom att trycka ner degen lätt mot bakbordet och sedan vika upp kanterna längs med hela degen så att undersidan av degen blir sträckt. Vänd sedan degbollen och runda till den med händerna. Se guide för hur du rundriver bullar och bröd.
  7. Lägg de två degbollarna på en bricka och lägg plastfolie över. Lägg brickan i kylen i cirka 1-2 timmar så att degen blir kall. Under tiden degen ligger i kylen så gör du klart fyllningen.
  8. Fyllning: Mosa de rumsvarma hallonen. Mjuka upp mandelmassan till en bredbar konsistens. Blanda det rumsvarma smöret tillsammans med mandelmassan och de rumsvarma hallonen till en bredbar fyllning.
  9. Baka ut kransar: Ta upp en degboll i taget på mjölat bakbord. Tryck till degen mot bakbordet. Kavla ut degen till en rektangel som är cirka 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen längs med långsidan till en rulle. Se en film nedan där jag visar hur jag bakar ut och formar kransen.
  10. Flytta över rullen till en plåt med bakplåtspapper och fäst ihop rullens ändar med varandra så att det bildar en krans. Använd en sax och klipp degen på snedden så att det blir som flikar. Den första fliken viker du åt ett håll och nästkommande flik viker du åt det andra hållet så att flikarna går åt vartannat håll för varje flik. Tryck till flikarna lite lätt så att de sitter emot kransen. 
  11. Gör sedan likadant med den andra degbollen och använd upp den andra halvan av fyllningen.
  12. Låt kransarna jäsa under en bakduk i rumstemperatur i cirka 2 timmar. Kransarna ska ha fått dubbel storlek och du vet att de har jäst klart när du trycker på degen och degen ”studsar tillbaka”. Under tiden kransarna jäser kan du göra sockerlaget.
  13. Sockerlag: Blanda strösocker och vatten och låt koka upp. Ställ åt sidan för att svalna.
  14. Sätt ugnen på 220 grader (varmluft) och låt ugnen komma upp till rätt gradantal.
  15. När kransarna har jäst färdigt så blandar du ägg, lite vatten och en nypa salt. Pensla kransarna och strö på pärlsocker och mandelspån. Ett tips är att grädda en krans i taget, och att då pensla precis innan den ska in i ugnen. Så den krans som gräddas sist kan fortsätta jäsa under tiden den första kransen gräddas och då penslas precis innan den ska in i ugnen.
  16. Sätt in kransen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 190 grader (varmluft).
  17. Grädda kransen i cirka 22-25 minuter. Kransen ska ha fått en härlig brun färg längs med hela kransen.
  18. Ta ut kransen från ugnen och pensla med sockerlag direkt. Låt kransen sedan svalna på galler. Då den är varm kan den vara lite ostadig och svår att flytta, så använd gärna en eller två stekspadar som hjälp för att flytta kransen till ett galler.
  19. När den första kransen har gräddats, höj ugnsvärmen till 220 grader (varmluft) igen och låt den komma upp till rätt gradantal. Pensla sedan den andra kransen och grädda enligt ovan på 190 grader (varmluft). 
  20. Glasyr: Mosa och sila hallonen så att du får hallonpuré. Blanda sedan florsocker, hallonpuré och några droppar citronsaft till en glasyr. Börja med lite vätska och tillsätt mer vätska beroende på konsistens. Glasyren ska vara tillräckligt lös för att kunna spritsa, men den får inte vara rinnig, då finns risk att den rinner av. Lägg glasyren i en spritspåse.
  21. Låt kransarna svalna och spritsa sedan på glasyr. Det är viktigt att kransarna har svalnat, annars finns risk att glasyren smälter.
  22. När kransarna har svalnat kan de förvaras i en plastpåse i upp till ett dygn så att de fortfarande är fräscha. Om du ska äta de senare så rekommenderar jag att de förvaras i frysen så att de håller sig fräscha.
Glasyren blandar du enkelt ihop med mosade och silade hallon, florsocker och några droppar citronsaft. Färgen kommer naturligt från hallonen.
Mums!
I denna film visar jag hur jag kavlar, fyller och formar en krans, samt hur den ser ut när jag spritsar på glasyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s