Mango- och chilipaj med limeganache

En krämig pannacottapaj med smak av mango och chili, toppad av en syrlig lime-ganache. Botten är gjord av rostade mandlar, smör och sirap vilket ger ett härligt crunch till pajen.

Crunchig botten, krämig paj och syrlig ganache.

Jag använde en avlång form med löstagbar botten med måtten 10 x 35 cm

Ingredienser

Botten:

  • 200 gram sötmandlar
  • 50 gram smör
  • 40 gram ljus sirap
  • 0,5 tsk salt

Mango- och chilipannacotta:

  • 350 gram (3,5 dl) vispgrädde
  • 200 gram frusen mango
  • Cirka 8-10 gram spansk peppar (en liten eller en halv stor spansk peppar)
  • 1 msk strösocker
  • 2 st gelatinblad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk limesaft

Limeganache:

  • 150 gram vit choklad
  • 50 gram limesaft (saft och skal från 2 st lime)
  • 50 gram vispgrädde

Instruktioner:

  1. Botten: Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Låt svalna.
  2. Mixa mandlarna grovt. Häll upp i en bunke.
  3. Smält smör och sirap på låg värme.
  4. Häll ner smörblandningen i mandlarna. Tillsätt salt.
  5. Smöra formen. Tryck ut degen i formen. Se till att degen täcker kanterna hela vägen upp. 
  6. Grädda botten i ugnen på 180 grader (varmluft) i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler med formen kvar runt pajen. När den har svalnat kan den ställas in i kylen så att den blir extra kall inför att pannacottan ska hällas på.
  7. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  8. Hacka spansk peppar i mindre bitar. Viktigt att inga kärnor följer med.
  9. Lägg grädde, mango, spansk peppar och socker i en kastrull. Låt koka upp under viss omrörning. Låt sjuda i cirka 3 minuter så att mangon blir mjuk.
  10. Mixa blandningen och sila ner i en bunke. Lägg i gelatinbladen och låt bladen lösas upp i blandningen. Låt svalna. För att snabba på nedkylningen så kan den ställas i kyl i cirka 30 minuter, rör då om cirka var 5:e minut så att den inte stelnar. När pannacottan har svalnat, tillsätt vaniljsocker och limesaft. Smaka av och tillsätt mer vaniljsocker eller limesaft vid behov. Spansk peppar kan variera i hetta från chili till chili så smaka av så att det smakar bra för dig.
  11. Häll pannacottan över den avsvalnade pajbotten och ställ i kyl för att stelna i minst 3 timmar, gärna över natten.
  12. Ganache: Hacka vit choklad i mindre bitar. Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan.
  13. Häll limesaft, skal och grädde i en kastrull och låt koka upp försiktigt.
  14. Häll gräddblandningen över chokladen och rör till en slät ganache. Om den inte blir helt slät så kan du mixa med en mixer. Låt ganachen stelna i kylen tills den får en spritsbar konsistens.
  15. Montera: Ta ut pajen ur formen. Fyll en spritspåse med en valfri tyll och lime-ganachen. Spritsa pajen. Dekorera eventuellt med limeskal.
Denna är spritsad med en kronbladstyll. Det går även bra att bre på ganachen om man inte önskar spritsa.
Chili och lime – en perfekt kombo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s