Wienerstänger med blåbärskompott

En klassisk spröd småkaka där blåbärskompotten tillför en härlig syrlighet. En syrlighet som kompletteras av den friska glasyren där någon matsked citronsaft ger pricken över det syrliga i:et.

En syrlig glasyr över blåbärskompotten är så gott!

Cirka 30 stycken. 175 grader (varmluft)

Ingredienser

Kakdeg:

  • 125 gram mjukt smör
  • 60 gram (cirka 0,75 dl) strösocker
  • 1 ägg
  • 180 gram (3 dl) vetemjöl
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 1 tsk vaniljsocker

Blåbärskompott:

  • 125 gram frusna blåbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl citronsaft (saften från en citron)
  • 0,25 dl vatten

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • Cirka 0,5 msk vatten
  • Cirka 1 msk citronsaft

Instruktioner

  1. Blåbärskompott: Börja med blåbärskompotten genom att lägga blåbär, strösocker, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och låt sjuda i cirka 5 minuter tills blåbären har lösts upp en del och kompotten har blivit lite tjockare. Den kommer fortfarande vara rätt lös. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
  2. Kakdeg: Blanda smör och socker till en pösig smet.
  3. Tillsätt ägg och blanda ihop till en jämn smet.
  4. Blanda ihop vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker i en skål. Blanda sedan ner detta i smeten.
  5. Arbeta ihop till en smidig deg på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Rulla delarna till två längder om cirka 30-40 cm.
  6. Gör en fördjupning längs med hela längden. Fyll fördjupningen med blåbärskompott. Du kommer att få blåbärskompott över. Detta kan användas till fyllning i cupcakes, småkakor eller bullar. Det går bra att frysa in kompotten och ett tips är att hälla upp i istärningsformar och sedan lägga över i en låda eller påse för att lättare kunna plocka fram vid användning.
  7. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter på 175 grader (varmluft). Kakorna är klara när de har fått guldbrun färg längs kanterna.
  8. Glasyr: Under tiden kakorna gräddas så gör glasyren genom att blanda samman florsocker med vatten och citronsaft. Ta lite vätska i taget och arbeta fram till rätt konsistens. Glasyren ska vara tillräckligt lös för att kunna bres på kakan, men den får inte vara rinnig.
  9. När kakorna är klara låt de svalna en kort stund, bred sedan på glasyren på blåbärskompotten med en sked eller kniv.
  10. Låt kakorna svalna ytterligare. Skär sedan upp kakorna på snedden i bitar om cirka 2 cm på bredden.
  11. Förvara i lufttät burk eller i frysen.
Dela kakorna i bitar om cirka 2 cm i bredd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s