Brownie

Denna brownie är mjuk, luftig och saftig, och har ett härligt crunch från de rostade hasselnötterna. Jag tycker att denna är perfekt när du är sugen på choklad men inte vill ha det kladdiga som en kladdkaka erbjuder men ändå mjukare än en småkaka. En lättbakad och härligt god brownie helt enkelt!

Fancy a bite?

Cirka 20 stycken i en form på cirka 20 x 30 cm. 160 grader (varmluft)

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 50 gram mörk choklad (70 %)
  • 20 gram kakao
  • 50 gram rostade hasselnötter
  • 250 gram strösocker
  • 3 ägg
  • 120 gram vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  1. Hacka chokladen i fina bitar.
  2. Smält smöret på låg värme och när smöret har smält, lägg i den hackade chokladen. Rör runt tills chokladen har smält. Tillsätt kakao. Ställ undan smörblandningen och låt svalna.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Om nötterna har skal: lägg nötterna i en handduk och gnugga bort överflödigt skal. Hacka nötterna grovt och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker så att det blir vitt och fluffigt. Använd gärna en köksmaskin och låt vispa i några minuter.
  5. Häll smörblandningen i äggblandningen och rör försiktigt runt så att det blir en jämn smet. Du kan behöva ”hämta upp” en del av smörblandningen från botten då den sjunker. Vänd försiktigt så att fluffigheten från äggblandningen bibehålls.
  6. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt med varandra. Sikta ner mjölblandningen i smeten. Häll i de hackade nötterna. Vänd ihop till en jämn smet.
  7. Fodra en form om cirka 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Ett tips är att först knyckla ihop bakplåtspappret då det gör det lättare att forma pappret i formen. Häll smeten i formen. 
  8. Grädda brownien i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Brownien är klar när ytan har stelnat och börjat krackelera, samt att själva kakan inte är kladdig.
  9. Ta ut ur ugnen och låt svalna en liten stund i formen. Lyft sedan över och låt kakan svalna på galler. När kakan har svalnat helt, skär upp den i bitar.
  10. Förvaras i lufttät burk i någon dag. För längre förvaring, förvara i kyl eller i frys.
Vänta tills brownien har svalnat helt, då är den lättare att skära upp, plus att det blir finare bitar.
De rostade hasselnötterna förstärker verkligen den härliga chokladsmaken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s