Semlor

Jag vet inte hur många otaliga kylskåpskalla stormarknadssemlor jag har ätit för att jag har varit sååå sugen på en semla, för att bara bli besviken ”för den är ju inte så god egentligen”. Men sen provade jag att baka en egen hembakt semla med hemmagjord lite knaprig mandelmassa – och nu drömmer jag typ om semlor på nätterna för att det är så gott!

En klassisk vetedeg, hemmagjord mandelmassa, lättvispad grädde och det obligatoriska florsockerpudrandet.

Cirka 16 stycken. 200 grader (varmluft)

Ingredienser

Semlor:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 0,5 dl socker
  • 75 gram mjukt smör
  • 400 gram vetemjöl
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 1 ägg

Pensling av semlor:

  • 1 ägg
  • Lite vatten
  • En nypa salt

Mandelmassa:

  • 200 gram sötmandel
  • 200 gram florsocker
  • 4 msk vatten
  • En nypa salt
  • Eventuellt lite ovispad grädde

Övrigt:

  • 4 dl vispgrädde
  • Florsocker till dekoration

Instruktioner

  1. Semmeldeg: Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 30 grader och häll över jästen. Rör runt tills jästen löses upp.
  3. Tillsätt smör, socker, kardemumma och ägg.
  4. Tillsätt mjöl lite i taget. När hälften av mjölet är tillsatt, tillsätt salt. Tillsätt resten av mjölet.
  5. Arbeta ihop degen i en köksmaskin. Börja på låg hastighet i några minuter och öka sedan till medelhastighet. Låt degen arbetas ihop i cirka 5-10 minuter. Degen är klar när den har släppt från kanten och den ”studsar” tillbaka när du trycker på den. 
  6. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i cirka 16 bitar. Bullarna ska vara cirka 50-60 gram. Rulla degbitarna genom att kupa handen över degbiten på bakbordet och rulla handen mot bakbordet så att degbiten formas till en rund boll inuti den kupade handen. Bollen ska formas av själva rullandet, och inte pressas ihop till en kompakt boll. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa under bakduk i en timme. Bullarna är klara när de har jäst till dubbel storlek och degen ”studsar” tillbaka när du petar på den.
  9. Blanda ägg med lite vatten och en nypa salt. Pensla bullarna med äggblandningen.
  10. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader (varmluft) i cirka 9 minuter.
  11. Låt bullarna svalna på galler.
  12. Mandelmassa: Rosta mandlarna i en torr stekpanna och låt svalna.
  13. Mixa mandlar till små mandelbitar i en mixer eller matberedare.
  14. Blanda ner florsocker, och sedan vatten.
  15. Lägg över i en bunke och späd eventuellt med ovispad vispgrädde till den konsistens du önskar. Tillsätt en nypa salt. Häll upp i en spritspåse.
  16. Vispgrädde: Vispa grädden till mjuka toppar. Fyll en spritspåse med valfri tyll och grädden.
  17. Montera: Skär eller klipp av ett lock i semlan. Fyll hålet med mandelmassa. Spritsa på grädde. Sätt på locket. Pudra över florsocker. Ät och njut!
Mandelmassan får den bruna färgen från de rostade mandlarna. Riktigt gott med en hemmagjord, och lite knaprig, mandelmassa!
Semlor, semlor, semlor!
Det är okej att ta mer än en. Jag lovar!
Skär eller klipp av locket, spritsa i mandelmassa, spritsa på grädden, på med locket och pudra med florsocker. Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s