Pariservåfflor med chokladsmörkräm

En klassiker i ny tappning! Jag älskar verkligen pariservåfflor och äter flera om dagen under hela julhelgen, då det i min familj är en klassisk julkaka. Jag har gjort denna variant i en mindre småkakor-storlek och med en härlig chokladsmörkräm.

Spröda mördegskakor med en len chokladsmörkräm.

Cirka 20-25 stycken. 200 grader (varmluft)

ingredienser

Kakdeg:

  • 150 gram (2,5 dl) vetemjöl
  • 100 gram kallt smör
  • 2 msk vatten
  • Cirka 1-2 dl strösocker att kavla i

Chokladsmörkräm:

  • 100 gram mörk choklad (70 %)
  • 100 gram mjukt smör
  • 30 gram florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Instruktioner

  1. Kakdeg: Skär det kalla smöret i mindre bitar.
  2. Lägg smör och vetemjöl i en matberedare och mixa till ett smul. Häll på vattnet och mixa lite till. Om du inte har en matberedare så kan du nypa ihop degen eller hacka ihop den med en träslev.
  3. Arbeta ihop degen på ett bakbord. Låt degen stå i kylskåpet i en timme.
  4. Dela degen i två delar. Kavla ut degen först med en vanlig kavel till cirka 5 mm tjock deg.
  5. Häll ut sockret på bakbordet. Kavla sedan degen på sockret till en något tunnare deg med en kruskavel för att få det karakteristiska utseendet för pariservåfflan. Kavla på båda sidor så att det blir en tunn deg. Om du inte har en kruskavel så försök hitta något som kan ge ”utgjutningar” i degen. (Jag har tidigare använt en kötthammare i brist på annat!)
  6. Stansa ut rundlar om cirka 4-5 cm och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen på 200 grader (varmluft) i cirka 7 minuter. Pariservåfflorna är klara när de har fått lite färg längst ut på kanterna, men fortfarande är ljusa i mitten. 
  8. Låt svalna på plåten en liten stund, och lägg sedan över på galler för att svalna. Gör smörkrämen under tiden kakorna svalnar.
  9. Chokladsmörkräm: Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.
  10. Vispa det mjuka smöret tills det blir vitt. Använd gärna en bakmaskin och låt vispa i minst 5-10 minuter.
  11. Lägg i florsocker, vaniljsocker och en nypa salt till smöret och fortsätt vispa i cirka 10-15 minuter. Det ska bli mjukt och fluffigt.
  12. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa i cirka 2 minuter till. Smörkrämen är klar när chokladen är jämnt fördelad och smörkrämen är len och fluffig.
  13. Montera kakorna: Fyll smörkrämen i en spritspåse med en valfri tyll. Jag har använt en stor öppen stjärntyll. Spritsa smörkrämen på en kaka, och sätt sedan ihop med en annan kaka.
  14. Kakan kan förvaras i kyl eller frys. Låt kakan bli rumstempererad innan servering då smörkrämen är som godast när den är mjuk och len.
Chokladsmörkrämen är spritsad med stjärntyll Wilton 8B.
En mindre variant av en gammal klassiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s