Kladdkaka med hallonmaräng

Ett sätt att piffa upp den klassiska kladdkakan är med en smaksatt maräng. Denna hallonmaräng ger ett härligt sött och syrligt inslag till kladdkakan. Om du inte vill spritsa så går det lika bra att bre på marängen, smaken är lika god!

Kladdig kladdkaka med en syrlig hallonmaräng.

Använd en form på 20 cm. Om du önskar en annan storlek på formen så kommer kladdkakan att vara tjockare/tunnare. Alternativt att du dubblar eller halverar receptet utifrån din storlek. Tänk på att gräddningstiden kan påverkas av storleken på kladdkakan.

Ingredienser

Kladdkaka:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 260 gram (3 dl) strösocker
  • 150 gram (2,5 dl) vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Hallonmaräng:

  • 2 äggvitor (cirka 70 gram)
  • 2 dl strösocker
  • 125 gram hallon (färska eller tinade frysta hallon)

instruktioner

  1. Kladdkaka: Fodra en form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på låg värme.
  3. Vispa socker och ägg pösigt (cirka 30 sekunder). Tillsätt det smälta smöret. Vänd försiktigt ihop till en smet.
  4. Blanda och sikta vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner de torra ingredienserna så att smeten går ihop.
  5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 180 grader (varmluft) i cirka 14 minuter. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn så håll koll på kladdkakan så att den inte blir för torr. Kladdkakan är klar när kanterna är ”kladdfria” och mitten är ”wobblig”. Ställ kladdkakan i kylen för att svalna.
  6. Hallonmaräng: Pressa hallonen i en sil så att hallonpurén hälls upp i en skål. Släng bort kärnorna. Ställ åt sidan.
  7. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke. Du ska kunna vända bunken upp och ner och marängen ska vara så fast att marängen inte rinner ner.
  8. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är tillsatt så tillsätter du hallonpurén.
  9. Värm upp ett vattenbad och vispa marängen över vattenbad på låg hastighet tills sockerkristallerna har smält. Du vet att sockerkristallerna har smält när du tar lite maräng mellan fingrarna och inte känner några sockerkorn.
  10. Ta bort bunken från värmen och vispa marängen på medelhastighet tills undersidan av bunken har svalnat. Använd gärna en köksmaskin då det kan ta några minuter.
  11. Spritsa hallonmaräng på den avsvalnade kladdkakan. Bränn av med en brännare om du vill. 
  12. Dekorera med färska, frysta eller frystorkade hallon om du vill.
Marängen kan både spritsas och bres på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s