Kanelbullar

Jag tycker att kanelbullar är det perfekta fikat att ha i frysen och kunna plocka fram vid spontana besök eller för att ta fram en onsdagskväll i soffan med ett glas mjölk. I detta recept bakar jag ut bullarna direkt efter att degen har arbetats ihop och låter bullarna jäsa en gång innan gräddning. Jag föredrar att göra mina kanelbullar till nystan, då jag tycker att den blir saftigare eftersom fyllningen omger hela bullen. Se gärna mitt inlägg om tips inför kanelbullebaket med bilder och film på hur jag snurrar mina bullar.

Att snurra degen till nystan gör att det blir en jämn fördelning av en härliga fyllningen.

Cirka 25-30 st, 225 grader (varmluft)

ingredienser

Deg:

• 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 150 gram smör (rumstempererat)
  • 0,5 tsk salt
  • 800 gram vetemjöl (cirka 12-13 dl)

Fyllning:

• 200 gram smör (rumstempererat)
  • 0,5 dl brun farin strö
  • 3 msk kanel
  • 1 msk ströbröd

Pensling (innan gräddning)

• Ägg
  • Lite vatten
  • En nypa salt

Pensling (efter gräddning)

• 1 dl vatten
  • pärlsocker

instruktioner

1. Gör fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Värm mjölken på låg temperatur till 30 grader. Häll mjölken över jästen och rör om med en slev tills jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt smöret i bitar och rör om med en slev. Tillsätt socker och rör om med en slev. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop till en deg. När hälften av mjölet är tillsatt, tillsätt saltet. Fortsätt tillsätta mjölet och rör ihop till en deg med en slev.
  5. När allt mjöl är tillsatt arbeta ihop degen, företrädelsevis med en bakmaskin eller elvisp med degkrokar. Arbeta degen på låg- till medelhastighet cirka 5-10 minuter.
  6. Degen är klar när den har släppt från kanten, när degen inte fastnar på fingret när du trycker på den och när degen ”studsar tillbaka” när du petar på den. Prova om degen är klar genom att ta lite deg och forma det till en boll. Dra ut degen försiktigt så att det bildar en liten rektangel. Om degen håller ihop och du nästintill kan se igenom degen, dvs att det skapas ett fönster, så har du en bra glutenutveckling och degen är klar. Om degen går sönder så får du köra degen i några minuter till och sedan göra ett nytt test för att se om du får ett ”glutenfönster”.
  7. Baka ut degen genom att kavla ut degen i en rektangel om cirka 60 x 40 cm. Degen ska vara cirka 5 mm tjock. Bred på fyllningen så att den täcker hela degen. Vik ena långsidan mot den andra långsidan så att den bildar en rektangel om cirka 60 x 20 cm. Kavla lätt ihop degen och skär sedan remsor om cirka 1-2 cm. Jag använder en pizzaslicer för att lättare kunna skära remsor. En degskrapa kan också fungera om du inte har en pizzaslicer.
  8. Ta sedan en remsa och sträck ut den lite lätt innan du snurrar den runt ditt finger till ett nystan på cirka 60-80 gram. Lägg kanelnystanen på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 1-2 timmar. Bullarna är färdigjästa när den har växt till cirka dubbel storlek och när den ”studsar tillbaka” när du petar på den.
  10. Blanda ihop ägg, lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna.
  11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-10 minuter. Bullarna är klara när de har fått en fin brun färg över hela bullen.
  12. Under tiden bullarna gräddas så gör sockerlaget genom att koka upp socker och vatten.
  13. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö på pärlsocker.
  14. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  15. Låt bullarna svalna helt innan du lägger de i påsar för förvaring, helst ska de förvaras i frys för att hålla sig fräscha under en längre tid. Tack vare sockerlaget så kommer bullarna att vara lika saftiga när de sedan tinas som när de är nybakade.
En klassiker: saftig kanelbulle med pärlsocker på toppen.
Denna underbara bulle. Går det att tröttna på den? Nej. Kan man äta för många? Absolut inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )