Granatäppelpannacotta-paj med nutella

Granatäpple är en frukt som jag tidigare framför allt har använt som dekoration eller i sallader, men jag har insett att den är perfekt att baka med! Den där syrligheten som granatäpple har blir ett bra komplement till mer söta element i bakning. Plus att den har en underbar färg!

Den underbara färgen kommer fram naturligt från granatäpplena i pannacottan.

Jag har använt en pajform som är 20 cm i diameter med avtagbar botten.

ingredienser

Botten:

  • 0,5 dl rostade hasselnötter
  • 9 st digestivekex
  • 80 gram smör

Nutellalager:

  • 300 gram nutella
  • 0,5 dl vispgrädde

Granatäppelpannacotta:

  • 3,5 dl vispgrädde
  • 3 dl granatäppelkärnor (frusna) Om du köper färska granatäpplen så är det cirka 2-3 st beroende på storlek. Ta ur kärnorna och lägg i frysen i minst 1 timme.
  • 1 msk strösocker
  • 2 st gelatinblad
  • 1 tsk vaniljsocker

Dekorera med rostade hasselnötter, granatäppelkärnor, vit choklad och björnbär, eller med övrig valfri dekoration.

instruktioner

  1. Botten: Smält smöret till botten på låg värme.
  2. Mixa de rostade hasselnötterna och digestivekexen till ett fint mjöl. Använd företrädelsevis en matberedare eller mixer.
  3. Häll kexmjölet i en bunke och häll över smöret. Blanda ihop till en grynig massa.
  4. Häll ner massan i en pajform och tryck ut kexmassan i formen. Använd en matsked för att trycka ner kexmassan så att den blir hårt packad. För att få till kanterna så håll ner kexmassan med fingrarna samtidigt som du med hjälp av skeden packar upp kanterna. Detta kan vara lite pyssligt, men det är viktigt att allt packas väldigt tätt så att pajen håller ihop när den tas ut ur formen.
  5. Ställ botten i kylen under tiden du gör nästa lager.
  6. Nutellalager: Häll upp nutellan i en skål.
  7. Värm grädden försiktigt i en kastrull. Ta bort från värmen innan den börjar koka. Häll över nutellan.
  8. Blanda försiktigt ihop till en nutellasmet. Det är lätt hänt att den skär sig. I så fall, prova att mixa den med en handmixer så att den blir slät. Om den fortfarande är skuren så värm ytterligare lite vispgrädde i en kastrull och blanda i försiktigt, max 0,25-0,5 dl.
  9. Ta ut botten ur kylen och lägg på nutellalagret. Ett tips är att lägga nutellablandningen i en spritspåse och spritsa ut nutellan på botten för ett jämnare resultat. Ställ i kylen under tiden du gör pannacottan.
  10. Granatäppelpannacotta: Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  11. Lägg vispgrädde, granatäppelkärnor och strösocker i en kastrull. Koka upp försiktigt och rör om då och då. Låt sjuda i cirka 3 minuter. Rör om då och då.
  12. Mixa pannacottan slät och sila ner i en bunke. Släng bort de vita granatäppelkärnorna.
  13. Lägg i gelatinet och rör runt så att gelatinet löses upp.
  14. Låt svalna en stund. Tillsätt vaniljsocker.
  15. Häll pannacottan över nutellan. Ställ in i kyl i minst 3 timmar.
  16. Dekorera med valfri dekoration.
Här dekorerad med rostade hasselnötter, granatäppelkärnor, vit choklad och björnbär.
En härlig kombo med det syrliga från granatäpplet och det söta från nutellan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s