Chocolate chip cookies med nutella

Chocolate chip cookies är hur goda som helst bara som de är. Men att addera nutella, och framför allt äta den lite varm så att nutellan nästan smälter i munnen, det är helt oemotståndligt!

12-16 stycken, 175 grader (varmluft)

ingredienser

  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 1 dl (90 g) strösocker
  • 1 dl (80 g) brun farin strö
  • 1 ägg (rumstempererat)
  • 3 dl (180 g) vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 80 g mjölkchoklad (55 %)
  • Flingsalt till dekoration
  • 200 g nutella

instruktioner

  1. Fyll kupolformade silikonformar med nutella och lägg in i frysen i minst 1 timme. Om du inte har silikonformar så kan du spritsa nutella till små kulor, cirka 1 tsk, på bakplåtspapper och lägga in i frysen i minst 1 timme.
  2. Hacka chokladen och ställ åt sidan.
  3. Blanda och sikta mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt.
  4. Vispa smör, socker och brun farin strö fluffigt (vispa med elvisp eller i köksmaskin i cirka tre minuter).
  5. Tillsätt ägg och vispa lite till.
  6. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en smet.
  7. Blanda i hackad choklad så att chokladen blir jämnt fördelad i smeten.
  8. Låt smeten vila i kylen i minst 30 minuter.
  9. Gör bollar på cirka 40 gram och gör ett hål i varje cookie. Tryck ner nutella i hålet och täck hålet (ta ev överbliven smet för att täcka hålet). Rulla ihop till en boll så att smeten täcker hela nutellan. Om nutellan inte är täckt så finns risk att den rinner ut under gräddning.
  10.  Fördela bollarna på plåtar med bakplåtspapper. De behöver utrymme då de flyter ut under gräddning. Cirka 9 st per plåt är lagom.
  11. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-9 minuter. De är klara när de är lite gyllenbruna längs kanterna och ljusare i mitten, samt att de inte har kvar den glans som de har när de sätts in i ugnen. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn så håll koll på kakorna och anpassa utifrån din egen ugn.
  12. När du har tagit ut plåten, banka ner plåten lite lätt på ett grytunderlägg cirka tre gånger.
  13. Strö på flingsalt.
  14. Låt kakorna svalna i några minuter på plåten och lyft sedan över till ett galler för att svalna. Kakorna ska kunna lyftas upp och hålla ihop. Faller de isär så vänta lite till innan du lyfter över till gallret.
  15. Förvara kakorna i en lufttät burk eller frys in.
Tips: Värm cookien i mikron i cirka 15 sekunder, då blir nutellan extra mjuk och len.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s